zaterdag 27 december 2008

Recept: Kaaskoekjes

Ingrediënten:
gare rijst
2 eieren
150 gram geraspte pikante kaas
zout
aroma
peper
25 gram bloem
paneermeel
boter

Bereidingswijze:
Maak de rijstkorrels met een vork los. Klop de eieren en voeg de geraspte kaas, bloem, zout, aroma en peper toe. Roer hier de rijst door. Zorg dat het mengsel niet te droog en niet te smeuig is. Voeg dan eventueel wat melk of bloem toe. Smelt de boter in een koekenpan. Vorm van de rijstmassa platte koekjes. Wentel dit door de paneermeel en bak ze gaar, door en door warm en knapperig.

Recept: Wentelteefjes

Wat zijn wentelteefjes eigenlijk? Wentelteefjes is destijds verzonnen om het oude brood niet weg te hoeven gooien. In Vlaanderen zijn wentelteefjes bekend als 'verloren brood', 'klakaards' of 'gewonnen brood'

Ingrediënten:
4 oude boterhammen
1 ei
150 ml melk
boter
suiker
kaneel

Bereidingswijze:
Klop het ei met de melk en week hierin het brood. Verhit boter in een koekenpan en bak hierin het geweekte brood. Zodra de wentelteefjes bruin zijn haal je ze uit de pan en bestrooi je het met suiker en kaneel.

Bron: wikipedia.nl

Recept: zalmragout

Ingrediënten:
1 klei blikje zalm
40 gram boter
1/2 uitje
500 ml melk
zout
aroma
peper
geknipte peterselie

Bereidingswijze:
Verdeel de zalm in kleine stukken. Smelt de boter en smoor hierin 1/2 geraspt uitje. Voeg de bloem en melk toe. Maak een gladde saus. Verwarm hierin de zalm en breng de saus op smaak met zout, aroma, peper en geknipte peterselie. Serveer eventueel met rijst en sperzieboontjes.

Weekmenu 53

Dit is een heel kort weekmenu, want in het jaar dat dit boek verscheen was week 53 maar 2 dagen.

Zondag: zalmragout - sla of sperzieboontjes - droge rijst - wentelteefjes
Maandag: verse worst - stoofschotel met peterseliesaus - karnemelkse pap

Het boek eindigt nog met een aantal voorbeeldmenu's:

Paasmenu:
mimosasoep met eiergelei - kip - doperwten - patates frites - aardbeienbavarois - kaas - fruit - koffie

Feestmenu:
garnalencroquetten - heldere tomatensoep - ossehaas met verschillende groenten - aardappelpuree - blanc manger

vrijdag 19 december 2008

Kerstmenu tweede kerstdag

Op tweede kerstdag presenteert 'Kookboek voor iedere dag' een alledaags menu (op de varkenshaas na).

Paddestoelen:
Ingrediënten:
2 eieren
1 bevroren tomaat
30 gram boter
30 gram geraspte pikante kaas
enkele blaadjes sla
slasaus

Bereidingswijze:
Kook de eieren 7 minuten. Overspoel de eieren vervolgens met koud water. Pel en snij het stompe eind een stukje af zodat de eieren stevig staan. Was en droog de sla en leg dit op een schaaltje. Snij de tomaat overlangs doormidden, verwijder met een lepeltje het zaad en de zaadlijsten. Roer de boter met de geraspte kaas en vul hiermee voor 2/3 de tomaathelften. Zet de eieren op de sla en op elk ei een tomaatkapje. Snipper de afgesneden eiwitstukjes fijn en leg de snippers op de rode kapjes. Presenteer slasaus bij de 'paddestoelen'

Varkenshaasje
Ingrediënten:
200 gram varkenshaas
zout
boter

Bereidingswijze:
Zout de varkenshaas, verwarm de boter en bak de varkenshaas langzaam gaar en rondom bruin.

Bloemkool
Ingrediënten:
1 bloemkool
zout
20 gram boter
20 gram bloem
nootmuskaat

Bereidingswijze:
Zet de bloemkool op met zout en weinig water en kook het gaar. Maak vervolgens de groentesaus. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Voeg de melk toe en blijf goed roeren. Breng op smaak met nootmuskaat. Laat de bloemkool uitlekken. Leg de bloemkool in een schaal en giet de saus over de bloemkool.

Kerstmenu Eerste Kerstdag

Een uitbundig menu is het kerstmenu uit 'Kookboek voor iedere dag' niet, of het boek is echt bedoeld voor de doelgroep die de hand op de knip moest houden. Maar dat wordt niet expliciet uitgelegd in het vooraf van dit boek. Hierbij dan het menu voor eerste kerstdag:

Gevuld Ei
Ingrediënten:
2 eieren
1 eetlepel boter
1 eetlepel tomatenpuree
zout
aroma
peper
blaadjes sla
toast

Bereidingswijze:
Kook de eieren 10 minuten. Snij de eieren overlangs doormidden. Haal de eidooiers eruit en prak dit fijn. Voeg 1 eetlepel zachte boter, tomatenpuree, zout, aroma en peper toe. Doe de vulling terug in de eiwitten en werk dit met een vork netjes bij. Zet de eieren op sla en presenteer er toastjes bij.

Konijn
Ingrediënten:
1 konijn van 1 kilo
zout
100 gram boter

Bereidingswijze:
Bestel de konijn in stukken gesneden. Zout het konijn. Verwarm de boter en bak het vlees onder af en toe keren in 1 1/2 gaar en bruin.

Witlof
Ingrediënten:
800 gram witlof
zout
boter
20 gram boter
20 gram bloem
200 ml melk
nootmuskaat

Bereidingswijze:
Was, snij en was de witlof. Zet de groente op met weinig water en zout. Maak vervolgens de groentesaus. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Voeg de melk toe en blijf goed roeren. Breng op smaak met nootmuskaat. Druk de witlof goed uit. Meng de saus door de witlof.

Aardbeien met slagroom
Ingrediënten:
1 doosje bevroren aardbeien
125 ml slagroom
suiker

Bereidingswijze:
Laat de aardbeien ontdooien. Klop de slagroom met iets suiker stijf. Spuit de slagroom op en om de vruchten.

donderdag 18 december 2008

Weekmenu 52 (met jaren 60 kerstmenu!)

Volgende week al weer kerst. Heb jij al het gevoel dat het volgende week al weer kerst is? Ik eigenlijk helemaal niet. Je ziet natuurlijk wel alle speciale kerstproducten in de supermarkten, de kerstpakketten worden weer uitgedeeld, kerstborrels worden en de kerstboom staat in menig huishouden weer in volle glorie en toch gewoon geen gevoel dat het bijna kerst is. Met kerst wordt er natuurlijk uitbundig gegeten. Ook 'Kookboek voor iedere dag' houd hier een klein beetje rekening mee en heeft 1e en 2e kerstdag met wat luxere maaltijden.

Zondag: gebakken kaassandwiches - biefstuk - doperwtjes - aardappelen - koffie met vruchtengebakje
Maandag: tomatensoep - rookworst - stamppot spitskool
Eerste kerstdag: gevuld ei - konijn - aardappelen - aardbeien met slagroom
Tweede kerstdag: paddestoelen - varkenshaasje - bloemkool - aardappelen
Donderdag: gehakt - rode kool - aardappelen - lammetjespap
Vrijdag: koud gehakt - sla - gebakken aardappelen - rijst met rozijnen
Zaterdag: kaaskoekjes - tomatenstamppot - fruit

(Eerste en tweede kerstdag vallen dit jaar op donderdag en vrijdag, 'kookboek voor ieder jaar' is natuurlijk van een ander jaar en daardoor vallen deze dagen anders)

zondag 14 december 2008

Recept: Macaroni met Ham en Kaas

Ingrediënten:
20 gram boter
1/2 gesnipperde ui
1 liter bouillon van 4 blokjes
500 gram macaroni elleboogjes
150 gram fijngesneden magere ham
100 gram geraspte kaas
zout
aroma
peper

Bereidingswijze:
Smelt de boter. Smoor hierin de ui. Voeg de bouillon toe en zodra de bouillon kookt voeg je de macaroni toe. Schep door de gare macaroni voorzichtig de ham en kaas toe. Breng op smaak met zout, aroma en peper.

Recept: Warme Aardappelsla

Ingrediënten:
aardappels
zout
100 gram fijngesneden rookspek
80 gram boter
2 in dunne plakken gesneden uien
2 eetlepels slaolie
zout
aroma
peper
mosterd
1 bosje geknipte peterselie
4 augurken
3 eetlepels azijn
100 gram fijngesneden ham

Bereidingswijze:
Schil de aardappels, snijd ze overlangs door en kook de aardappels gaar. Bak de spek in een pan uit. Houd de spek apart. Doe boter in een andere pan en bak de uien langzaam goudgeel. Doe ondertussen de slaolie in een kommetje, voeg hierbij zout, aroma, peper, mosterd, peterselie, augurk en azijn toe. Verdeel de aardappels met 2 messen in niet te kleine stukken. Schep het oliemengsel over de aardappels. Roer de ham door de uien. Doe de helft van de aardappels in een schaal. Leg hierop het spek, uien en ham en schep hierop de rest van de aardappels. Schep alles voorzichtig door elkaar. Serveer de aardappelsla zo warm mogelijk.

Recept: Hutspot met Klapstuk

Ingrediënten:
150 gram klapstuk
500 gram winterwortels
aardappels
250 gram uien
50 gram boter

Bereidingswijze:
Zet de klapstuk op met een bodem water en laat het 1 1/2 uur zachtjes koken. Maak ondertussen de winterwortels, aardappels en uien schoon. Snipper de wortels en laat deze 15 minuten op het klapstuk meekoken, leg er dan de in stukken gesneden aardappels en de gesnipperde uien op. Vul het water aan en laat de stamppot in 25 minuten gaar worden. Neem de klapstuk ut de pan. Giet het vocht af en stamp alles doorelkaar. Voeg naar smaak kookvocht, zout, aroma en peper toe. Serveer de hutpot met de klapstuk.

Klapstuk

Op het menu staat deze week klapstuk met hutspot. Wat is klapstuk eigenlijk?

Wat is klapstuk:
Klaspstuk is rundvlees wat gesneden wordt van de borst. Het vlees krijgt zijn specifieke smaak doordat het met kleine vetrandjes is doorregen. Klapstuk wordt meestal gegeten met hutspot. Je kan klapstuk goed combineren met tijm, rozemarijn, foelie en laurier.

Bereidingswijze volgens 'Kookboek voor iedere dag':
Zet de klapstuk op met een bodem water en laat het 1 1/2 uur zachtjes koken. Verder kook je het verder met de groenten van de hutspot.

In een volgend blogbericht dan ook het volledige recept voor Klapstuk met hutspot.

Bron: wikipedia.nl, vlees.nl

zaterdag 13 december 2008

Weekmenu 51

Een beetje laat dit weekmenu, maar soms heb je gewoon geen tijd. Maar toch weer een nieuw boodschappenlijstje. Wat schrijft 'Kookboek voor iedere dag' deze week voor?

Zondag: juliennesoep - omelet met ham - gesmolten boter - spinazie - aardappelen - gembervla
Maandag: gebakken spekjes - stamppot rauwe andijvie - maïzenapudding met sinaasappelsaus
Dinsdag: erwtensoep - risotto
Woensdag: vlees - kaasomelet - witlofsla - aardappelpuree - griesmeelpap
Donderdag: klapstuk - hutspot - fruit
Vrijdag: warme aardappelsla - vla met tutti-frutti
Zaterdag: macaroni met ham en kaas - sla - yoghurt met beschuit en suiker of bessensap

zondag 7 december 2008

Recept: Caramel Vla

Geen caramel vla van Campina, Melkunie of Friesche Vlag maar gewoon helemaal zelf gemaakt! Dat dit ook gewoon zo makkelijk te maken is verbaasde me.

Ingrediënten:
40 gram boter
75 gram suiker
500 ml melk
20 gram maïzena

Bereidingswijze:
Doe de suiker in een pan met dikke bodem. Laat de suiker onder af en toe omschudden langzaam kastanjebruin worden. Dek de pan bijna geheel af en voeg een scheutje water toe (suiker is erg heet, en het gaat goed spetteren, daarom is een plantengieter handig). Laat de suiker helemaal oplossen. Voeg vervolgens 375 ml melk toe en laat het geheel aan de kook komen. Roer met de rest van de melk de maïzena tot een glad papje. Bind hiermee de 'caramelmelk'. Laat de vla onder geregeld roeren goed afkoelen.

Recept: Deense Vla

Ingrediënten:
50 gram rozijnen
200 ml water
200 ml bessensap
25 gram griesmeel
35 gram suiker

Bereidingswijze:
Was de rozijnen en zet de rozijnen op in 200 ml water. Laat de rozijnen 10 minuten zachtjes koken. Roer de suiker en griesmeel door elkaar. Voeg de bessensap bij de rozijnen, breng dit aan de kook en bind de vloeistof met het griesmeel en suiker mengsel. Laat de vla afkoelen.

Recept: Karnemelkse Pap

Volgens 'Kookboek voor iedere dag' heet deze pap 'karnemelkse pap' maar er zijn meerdere varianten er van. Te weten de karnemelkse bloempap en de karnemelkse gortpap. De variant die in 'Kookboek voor iedere dag' staat is de karnemelkse bloempap.

Wat is het?
Karnemelkse pap is een oud Hollands nagerecht gemaakt van karnemelk en bloem. De pap hoort warm gegeten te worden en je serveert er stroop of suiker bij. In het noorden van Nederland wordt karnemelkse pap 'zoepenbrij' genoemd. Zoepen staat voor karnemelk en brij voor pap.

Ingrediënten:
30 gram boter
30 gram bloem
500 ml karnemelk
basterdsuiker of stroop

Bereidingswijze:
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Voeg met kleine beetjes de karnemelk toe en blijf ondertussen goed roeren zodat het niet schift en geen klontjes krijgt. Laat de pap heel kort koken. Zoet de pap met de basterdsuiker of stroop of serveer dit er apart bij.

Bron: wikipedia.nl

vrijdag 5 december 2008

Recept: Oliebollen

Het is vandaag dan wel Sinterklaas en de kerstdagen moeten nog komen maar het is ook al weer bijna tijd voor oliebollen! De lekkerste oliebollen kan je natuurlijk bij de beste oliebollenbakker halen van Nederland (volgens de oliebollentest van het AD dan) of je maakt ze gewoon zelf en dan niet uit een pakje maar gewoon met een 'oud Hollands recept', zoals dit recept uit 'kookboek voor iedere dag'. Dit recept is genoeg voor 12 oliebollen. (Tip bak je oliebollen bij voorkeur in de schuur, anders ruikt je huis nog dagen naar oliebollen!)

Ingrediënten:
200 gram bloem
10 gram gist
1 ei
150 ml lauwe melk
100 tot 150 gram goed gewassen en gedroogde krenten en rozijnen
gesnipperde sukade en appels
frituurvet
poedersuiker

Bereidingswijze:
Maak een gistbeslag. Zorg dat alle ingredienten en keukenattributen op kamertemperatuur zijn. Doe de bloem in de kom en maak in het midden een kuiltje. Wrijf de gist met een eetlepel suiker vloeibaar. Doe de gist met een ei en zout in het kuiltje van de bloem. Maak de melk handwarm (niet warmer) en giet deze bij de bloem. Roer van het midden uit alle bestanddelen doorelkaar met een beslaglepel (een houten lepel met een gat erin). Klop tot een glad beslag. Roer de krenten, rozijnen en sukade door het beslag. Zet de kom op een warme plaats of in een teiltje met warm water. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag een uur rijzen. Verhit het frituurvet zo heet dat het dampt. Schep met twee vettige lepels een aantal porties beslag in het vet en laat de oliebollen langzaam bakken zodat ze gaar en goudbruin worden. Zorg ervoor dat je ze ook niet te langzaam bakt want dan wordt de korst te dik en vettig. Laat de oliebollen uitlekken in een vergiet met keukenpapier erin en als je ze serveert (bij voorkeur een beetje warm) strooi je er poedersuiker over!

Recept: Watergruwel

Watergruwel, wie verzint er zo'n naam voor een nagerecht? Wat is het eigenlijk? Watergruwel is een oud-Hollands nagerecht gemaakt van gort, bessensap, krenten en rozijnen. In het noorden van Nederland is het ook wel bekend onder de naam krentjebrij. In het recept van 'kookboek voor iedere dag' wordt geen gebruik gemaakt van gort maar van rijst. Als tip wordt er wel melding gemaakt dat geslepen gort als bindmiddel goed van dienst kan zijn. Je moet de gort eerst goed wassen, een paar uur in kokend water weken en vervolgens 1/2 uur koken (Als je het niet weekt in kokend water moet je het 1 1/2 uur koken). Doe mij dan maar rijst!

Ingrediënten:
600 ml water
200 ml bessensap
50 gram rijst
pijpkaneel
100 gram goed gewassen krenten en rozijnen
70 gram suiker
zoete rode wijn

Bereidingswijze:
Breng het water aan de kook en strooi hierin de gewassen rijst. Voeg de pijpkaneel en krenten en rozijnen toe en laat de watergruwel 45 minuten zachtjes koken. Breng de watergruwel op smaak met bessensap, suiker en zoete rode wijn en eventueel met geraspte appel.

Bron: wikipedia.nl

Recept: Filosoof

Filosoof vond ik interessant klinken als naam voor een gerecht. Volgens Van Dale betekent filosoof een beoefenaar van de filosofie oftewel beoefenaar van de wijsbegeerte. Maar als gerecht is filosoof een oud Hollands ovenrecept met een basis van restjes vlees, aardappels en uien. Sommige varianten voegen appels, appelmoes of bonen toe. Qua ingredienten en bereidingswijze lijk 'filosoof' op de jachtschotel en de Engelse 'sheperds pie' en 'cottage pie'. Ook in 'kookboek voor iedere dag' is de basis van 'filosoof' uien, restjes vlees en aardappels. Een ideaal recept om allerlei kliekjes in te verwerken. Deze 'filosoof' hoeft geeneens in de oven!

Ingrediënten:
3 flinke uien
bouillonblokje
peper
nootmuskaat
kruidnagelpoeder
vleesrestjes en jus van gister (runderlapjes)
koude gekookte aardappels
boter
paneermeel

Bereidingswijze:
Maak het vet heet en fruit hierin 3 gesnipperde uien, voeg de jus, bouillonblokje, kruiden en het gesneden runderlapje toe en laat alles 1/2 uur zacht koken. Snij de gekookte aardappels ondertussen in plakjes. Doe de aardappelschijfjes laag om laag met de vleesragout in een vuurvaste schaal. Warm de filosoof op een vlammenspreider op de gasvlam goed door. Strooi er een laagje paneermeel op. Bruineer enkele eetlepels boter in de koekenpan en giet dit over de schotel.

Bron: wikipedia.nl, Van Dale

Weekmenu 50

Jeetje wat gaan de weken hard. Vandaag alweer Sinterklaas en over 2 1/2 week al weer kerst en voor je het weet is het alweer 2009. Het weekmenu wat 'kookboek voor iedere dag' heeft weer genoeg 'vreemde' recepten deze week want wat is 'filosoof' of 'watergruwel'...

Zondag: saucijzebroodjes - Wiener schnitzel - snijbonen, aardappelen - perzikken met slagroom,
Maandag: gesneden ham - gestoofde knolselderij - gebakken aardappelen - yoghurt
Dinsdag: gebakken ei - stamppot rauwe witlof - caramelvla
Woensdag: runderlapjes - spruitjes - aardappelen - fruit
Donderdag: filosoof - watergruwel
Vrijdag: gebakken Haagse leverworst - savooiekool - aardappelen - karnemelkse pap
Zaterdag: erwtensoep - drie-in-de-pan

dinsdag 2 december 2008

Recept: Witte Bonensoep

Van witte bonensoep heb ik nog nooit gehoord, van witte bonen natuurlijk wel, dan in tomatensaus bij een echt engels ontbijt. Maar zou dit smaken?

Ingrediënten:
500 gram witte bonen
1 schone gesnipperde prei
200 gram gesnipperde uien
100 gram gewassen en gesneden soepgroenten
40 gram boter
5 bouillonblokjes
100 gram soepballetjes
100 gram fijngesneden ham
geknipte peterselie

Bereidingswijze:
Kook 2 liter water en week hierin de witte bonen voor tenminste 2 uur. Breng de witte bonen met het weekwater 1 1/2 uur voor de maaltijd aan de kook. Voeg na 45 minuten koken de prei en ui toe. Draai de massa door een zeef. Doe bij de soep boter, soepgroenten, bouillonblokjes en soepballetjes. Laat de soep zachtjes koken. Doe de ham in de soep en breng de soep op smaak met zout, aroma, peper en geknipte peterselie.

Recept: Gekruide Kool

Jemig, vandaag een recept voor gekruide kool, alleen welke kool, dat vermeld het recept niet. Dit is een onvolkomenheid wat vaker voorkomt in 'Kookboek voor Iedere Dag'. Dan zelf maar een kool soort verzinnen wat in dit recept past, spitskool of witte kool denk ik zelf. Ik kies dan zelf voor de spitskool, door zijn grappige vorm. Dit recept lijkt me qua hoeveelheden ietwat weinig dus dat wordt ook wat improviseren met het recept.

Ingrediënten:
50 gram spitskool
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel kerrie
bloem
aroma
peper

dubbele hoeveelheid aardappelen
zout

Bereidingswijze:
Snij en was de kool en kook deze in 25 minuten met weinig water en zout. Zet de aardappelen op. Roer het blikje tomatenpuree en de kerrie door de kool. Voeg zoveel bloem toe tot de kool smeuïg is. Voeg aroma (lees zout) en peper toe naar smaak. Serveer de kool met de gekookte aardappelen.