zondag 23 november 2008

Pompoen

In de 'Foodbloggerwereld' bestaat er ook zoiets als het Foodlog Event. Elke maand 'host' een nieuwe foodlogger een nieuw thema. Ooit begonnen door Bourgondie (helaas is deze site gestopt met publiceren) en daarna hebben een aantal andere foodloggers de kar getrokken en nu lijkt het er op dat dit event meer deelnemers kent. Op het nippertje werd ik door koken.blog uitgenodigd om ook mee te doen met het thema van november 'Pompoen'.

Geen Recept:
Wat wekte mijn verbazing? In het 'Kookboek voor Iedere Dag' staat er geen enkel recept met pompoen! Misschien was pompoen in de jaren 50/60 nog niet ingeburgerd of was het een ingrediënt wat destijds hopeloos uit de mode was geraakt. Een nog ouder kookboek bood mij ook weinig soelaas. Ook in dat kookboek geen pompoenrecept te vinden. Een beetje valsspelen kon dus ook niet. Gelukkig had ik 'De Dikke van Dam' nog, wat op dit moment voor mij zo'n beetje de 'bijbel' is op het gebied van productkennis.

Geschiedenis:
De pompoen was zelfs in 1972 nog niet bekend in Nederland. In het 'volkomen groenteboek' van Ton van Es werd er met geen woord gerept over de pompoen, terwijl dit boek alle groenten van die tijd heeft opgesomd. Alleen in alternatieve winkels kon je destijds heel misschien een pompoen verkrijgen. Toch is de pompoen al een oud cultuurgewas, het werd in Midden- en Zuid-Amerika al tussen 9000 en 7000 jaar voor Christus verbouwd door de Indianenvolkeren. Pas in de 16e eeuw werd het gewas in Europa geïntroduceerd. In Nederland werd het pas eind 20ste eeuw bekender, net als de courgette ook familie van de pompoen. De pompoen is een herfstgewas. Rond oktober zie je kraampjes langs de wegen staan met pompoenen en sierpompoenen/ kalebassen. In Amerika is er een ware kunst rondom het pompoen bewerken ontstaan. Rond Halloween zie je daar de meest kunstige 'beeldhoud' werken van pompoenen. Allerlei gadgets die je nu ook in Nederland kan verkrijgen zijn voorzien van pompoenen. Hiermee wordt de pompoen onlosmakelijk met Halloween verbonden.

Jammer genoeg dus geen recept uit de vervlogen tijden. Maar wel een linkje naar een site met alleen pompoenrecepten: www.pompoenrecepten.nl.

Bron: De Dikke van Dam, Wikipedia

Geen opmerkingen: