vrijdag 21 november 2008

Het kookboek zelf...

Ik zou het bijna vergeten, een bericht over het kookboek zelf. Schande! Mijn moeder heeft het kookboek in 1964 gekregen van de Huishuidschool te Langbroek.  Een type school wat tegenwoordig niet meer bestaat en wat in die tijd alleen toegankelijk was voor meisjes. Pas in 1968 mochten ook jongens de huishoudschool betreden, dit kon door de mammoetwet en het LHNO werd 'Lagere Huishoud- en Nijverheids Onderwijs'. Ook dit bestaat inmiddels niet meer, de jeugd van tegenwoordig gaat nu naar het vmbo. Maar ik dwaal nu veel te ver van het boek af. 

Het 'Kookboek voor Iedere Dag' is geschreven door C.H. van Donselaar-Dijksterhuis, Corrie. Zij was net als Wannee, lerares koken en voedingsleer. Aan welke school zij verbonden is geweest kan ik helaas niet achterhalen. 'Kookboek voor Iedere Dag' is uitgegeven door N.V. Uitgeversbedrijf Het Goede Boek - Bussum. Een jaartal van publicatie  is niet te achterhalen. 

Het boek zoals een goed kookboek betaamd met allerlei tips: weeg en meet de benodigde hoeveelheden af, lees het recept of de bereidingswijze eerst helemaal door, verzuim niet het klaargemaakte gerecht te proeven (de schrijfster geeft zelf het volgende aan: uw man zal het niet op prijs stellen, als u een mooie rode tomatensoep hebt klaargemaakt - die helaas smaakt als ... (vult u zelf maar aan), daar hoef je anno 2008 niet meer mee aan te komen). 

Natuurlijk behoort een goede huisvrouw goed, gemakkelijk en goedkoop te koken. De schrijfster heeft daar het volgende antwoord op:
Goed: rekening houden met de voedingswaarde van de verschillende ingrediĆ«nten.
Gemakkelijk: door goed voorbereid te werk te gaan. 
Goedkoop: zo veel mogelijk afval van levensmiddelen te beperken, door niet veel te veel te koken en spaarzaam om te gaan met gas. 

Daarna komen een aantal belangrijke producten aanbod zoals aardappelen, bladgroenten en vlees aan bod. De schrijfster heeft bereidingstips hierin vermeld. Je kan dit deel dan ook zien als de basis van het koken.  Sommige bereidingswijzes zijn in beeld gebracht met heuse zwart-wit foto's.

Daarna begint het echte koken: Koken voor Iedere Dag. Volledige weekmenu's, nu overhyped door de weekmenu's van Sonja Bakker en Matthijs Vrieze en weekmenu's in de gratis kookblaadjes, die dag voor dag voorschrijven wat er gegeten 'moet' worden. Lastig van de wijze van receptschrijven is dat er 3 verschillende gerechten totaal doorelkaar beschreven zijn. Handig als je je houdt aan de dagmenu's. Onhandig als je niet wilt luisteren en gewoon alles op andere dagen wilt maken. Je moet echt alles in de juiste volgorde maken lijkt het, anders gaat het hopeloos mis. Sporadisch kom je in dit boek zwart-wit foto's tegen van stillevens uit de jaren 50/ / 60?.  Het wordt nog even puzzelen denk ik. 

Geen opmerkingen: