dinsdag 25 november 2008

Recept: Borstplaat

Dacht ik zondag nog dat er geen ander recept dam Bisschopswijn in 'Kookboek voor Iedere Dag', maar nogmaals bladeren leerde dat er toch nog een recept voor echte borstplaat in stond. In het register wordt er niet over gerept en in de wekelijkse menu's wordt het niet opgenomen. Borstplaat is een recept wat je zomaar mocht maken.

Wat is borstplaat?
Borstplaat is een snoepgoed wat vooral wordt gegeten rond Sinterklaas. Vroeger, toen suiker nog niet in Nederland werd gemaakt, werd borstplaat geserveerd bij grote feesten zoals huwelijk en sinterklaas. Speciale suikerbakkers verwerkten het tot suikerbeestjes en hartjes. Nu kennen we borstplaat voornamelijk nog in de vorm van dambordschijven (tenminste de borstplaat uit de supermarkt dan).

Ingredienten:
200 gram suiker
100 ml water
1 theelepel koffiepoeder opgelost in een klein beetje heet water of 1 eetlepel cacaopoeder

Bereidingswijze
Beboter borstplaatvormen voor en leg ze met de scherpe kant op een gladgestreken boterwikkel op het aanrechtblad. Doe de suiker samen met het water de koffie (of cacaopoeder) in een pannetje en zet het op een laag vuurtje zodat de suiker langzaam oplost. Roer af en toe met een metalen lepel. Als je geen suikerkorrels meer ziet laat je de suiker stroop verder zachtjes koken. Als de suikerstroop een gordijntje vormt tussen de tanden van een vork is de suikerstroop klaar en neem je het van het vuur. Roer met een houten lepel door de suikerstroop tot de massa ondoorschijnend wordt. Giet de suikerstroop in de borstplaatvormen die reeds klaarliggen. Laat de borstplaat stijf worden. Leg de vormen vervolgens op de zijkant (of draai ze om zodat ook de onderkant kant drogen. Als het goed stijf en droog is geworden kan je de vormen verwijderen en gelijk van snoepen!

Bron: Wikipedia

1 opmerking:

Anoniem zei

Wie weet waar borstplaatvormen te koop zijn? Wil heel graag voor mijn kleinkinderen deze ouderwetse lekkernij maken, maar kan geen vormen vinden. Wie helpt? Mail je tips svp naar; tenzinlhamo1984@gmail.com
Bedankt!