zondag 23 november 2008

Recept: Bisschopswijn

Sinterklaas is alweer een week in Nederland en ook grote delen van Nederland zijn bedekt met een laagje sneeuw. Tijd voor de warme wijnen. In 'Kookboek voor iedere Dag' staat dit typisch 'Sint-recept', een andere typisch 'Sint-recept' zoals kruidnootjes, pepernoten of borstplaat kon ik niet vinden.

Oorsprong:
Bisschopswijn is een warme wijn waaraan verschillende kruiden zijn toegevoegd en op een laag vuur een aantal uur heeft gestaan. Het mag absoluut niet koken, want dan verdampt er teveel alcohol, zonde! Bisschopswijn werd vaak gedronken op de traditionele pakjesavond. De ouders dronken bisschopswijn en de kinderen dronken warme chocolademelk. Over de oorsprong van de warme wijn, waartoe bisschopswijn behoort, zijn verschillende meningen. Volgens de Engelsen ligt de oorsprong bij hun, admiraal Vernon. Hij vermengde alcohol met water en suiker om zo de muiterij op zijn schip als gevolg van overmatig drankgebruik de kop in te slaan. Andere bronnen vermelden weer dat de warme wijnen door de Britse en Nederlandse Oost- en West-Indiƫvaarders zijn meegebracht of dat het zijn oorsprong heeft in het Caraibisch gebied. In ieder geval zijn er tegenwoordig meerdere 'warme wijnen': grogs, punches, gluhwijn en onze oud-Hollandsche Bisschopswijn. Elk Europees land kent zijn eigen 'bisschopswijn' in deze tijd van het jaar. Een enkel recept bestaat er niet voor bisschopswijn, het kan gemaakt worden met zowel rode als witte wijn. Elke familie had vroeger wel zijn eigen 'geheime' recept voor hun bisschopswijn.

Recept:
Ingredienten:
1 fles rode wijn (Medoc)
1 fles water
1 sinaasappel
10 kruidnagels
1 nootmuskaat (geen poeder, een echte 'muskaatnoot')
1 kaneelstokje
suiker

Schenk de wijn in een pan met een dikke bodem. Het beste is zo'n ouderwetse geƫmailleerde pan. Vul de lege wijnfles met water en voeg dit toe aan de wijn. Prik de kruidnagels in de sinaasappel en leg de sinaasappel met de nootmuskaat en kaneel in de wijn. Leg de deksel op de pan en zet de pan op een zo laag mogelijk vuur. Laat de pan 2 uur staan. Verwijder de sinaasappel, nootmuskaat en kruiden. Voeg naar eigen inzicht een hoeveelheid suiker toe aan de wijn. Serveer de 'bisschopswijn' zo heet mogelijk!

De reden dat de wijn niet hoeft te koken is dat er op deze manier meer alcohol behouden blijft in de wijn.

Geen opmerkingen: