zondag 30 november 2008

Recept: Hete Bliksem

Hete Bliksem, eigenlijk een vreemde naam voor een gerecht. Wat is 'Hete Bliksem' en hoe heeft dit gerecht zijn naam gekregen? Dat werd weer zoeken op het www.

Wat is Hete Bliksem?
Hete bliksem is een oud Hollands recept en is een stamppot wat bestaat uit 2 delen aardappelen en 1 deel zure appelen en 1 deel zoete appelen of peren.

De naam Hete Bliksem?
Het gerecht heeft zijn naam gekregen door het gebruik van appels en/of peren in dit gerecht. Door het gebruik van het fruit bevat het gerecht veel vocht en behoud zo lang zijn hoge temperatuur. Bij het eten brand je dus gemakkelijk je mond. Er zijn naast de naam hete bliksem ook andere namen bekend voor dit gerecht. Zo noemt men het gerecht in het oosten van het land 'hemel en aarde' (hemel = appels en aardappelen = aarde), in het noorden van het land is 'hete bliksem' bekend onder de naam 'stamppot zoeteappeltjes', hierin worden alleen zoete appels gebruikt en ook is het daar bekend als 'pronjewail' dan is het gerecht gemaakt van gedroogde en gewelde appels. Een andere variant van 'hete bliksem' is de variant met ham en Franse mosterd erbij en deze variant heet dan 'donder en hete bliksem'.

Recept:
Het 'Kookboek voor Iedere Dag' beschrijft de 'normale' variant van 'Hete Bliksem'

Ingrediƫnten:
aardappelen
500 gram zure appels
350 gram zoete appels
40 gram boter
zout
stroop

Bereidingswijze:
Schil de aardappels en zet ze op in weinig water met wat zout. Schil de appels, ontdoe ze van de klokhuizen en snij de appels vervolgens in partjes. Leg de appels op de aardappels. Leg de zure appels bovenop! Kook het gerecht in totaal 30 minuten gaar. Stamp alles goed doorelkaar en breng de stamppot op smaak met zout, boter en een beetje stroop.

Bron: wikipedia.nl

Geen opmerkingen: