vrijdag 28 november 2008

Rolpens

Deze week staat er weer iets vreemds op het boodschappenlijstje: rolpens. Vreemde naam, wat zou dit zijn? Dat leverde dus weer een zoektocht op op het www.

Rolpens is eigenlijk het slachtafval. Omdat een slachtdier erg kostbaar was werd het meeste 'slachtafval' verwerkt als worst. Vroeger werd rolpens gemaakt van mager rundvlees en het spek van de varkenskop. Het vlees en spek werd vermengd met kruiden en specerijen. Dit worstvlees werd gestopt in een goed schoongemaakte 'pens' oftewel maag van een koe. Daarna werden de pens goed dichtgenaaid en werden de worsten gaar gekookt in een bouillon van soepgroenten en zout. Om de rolpensen lang te kunnen bewaren werd de rolpens ingelegd in een speciale azijn. Deze azijn was gekruid met mosterdzaad, laurierblad, kruidnagel en Spaanse peper'. Hierdoor krijgt rolpens een zure smaak. Wat je er vooral bij eet zijn rode kool met kruimige aardappels. In het 'Kookboek voor Iedere Dag' wordt het gegeten met hete bliksem, een echt oud Hollands recept. Rolpens kan nog worden verkocht bij slagers die nog echte ambachtelijke worsten maken.


Bron: kwakkwak.nl

Geen opmerkingen: