vrijdag 5 december 2008

Recept: Filosoof

Filosoof vond ik interessant klinken als naam voor een gerecht. Volgens Van Dale betekent filosoof een beoefenaar van de filosofie oftewel beoefenaar van de wijsbegeerte. Maar als gerecht is filosoof een oud Hollands ovenrecept met een basis van restjes vlees, aardappels en uien. Sommige varianten voegen appels, appelmoes of bonen toe. Qua ingredienten en bereidingswijze lijk 'filosoof' op de jachtschotel en de Engelse 'sheperds pie' en 'cottage pie'. Ook in 'kookboek voor iedere dag' is de basis van 'filosoof' uien, restjes vlees en aardappels. Een ideaal recept om allerlei kliekjes in te verwerken. Deze 'filosoof' hoeft geeneens in de oven!

Ingrediƫnten:
3 flinke uien
bouillonblokje
peper
nootmuskaat
kruidnagelpoeder
vleesrestjes en jus van gister (runderlapjes)
koude gekookte aardappels
boter
paneermeel

Bereidingswijze:
Maak het vet heet en fruit hierin 3 gesnipperde uien, voeg de jus, bouillonblokje, kruiden en het gesneden runderlapje toe en laat alles 1/2 uur zacht koken. Snij de gekookte aardappels ondertussen in plakjes. Doe de aardappelschijfjes laag om laag met de vleesragout in een vuurvaste schaal. Warm de filosoof op een vlammenspreider op de gasvlam goed door. Strooi er een laagje paneermeel op. Bruineer enkele eetlepels boter in de koekenpan en giet dit over de schotel.

Bron: wikipedia.nl, Van Dale

Geen opmerkingen: