vrijdag 5 december 2008

Recept: Watergruwel

Watergruwel, wie verzint er zo'n naam voor een nagerecht? Wat is het eigenlijk? Watergruwel is een oud-Hollands nagerecht gemaakt van gort, bessensap, krenten en rozijnen. In het noorden van Nederland is het ook wel bekend onder de naam krentjebrij. In het recept van 'kookboek voor iedere dag' wordt geen gebruik gemaakt van gort maar van rijst. Als tip wordt er wel melding gemaakt dat geslepen gort als bindmiddel goed van dienst kan zijn. Je moet de gort eerst goed wassen, een paar uur in kokend water weken en vervolgens 1/2 uur koken (Als je het niet weekt in kokend water moet je het 1 1/2 uur koken). Doe mij dan maar rijst!

Ingrediƫnten:
600 ml water
200 ml bessensap
50 gram rijst
pijpkaneel
100 gram goed gewassen krenten en rozijnen
70 gram suiker
zoete rode wijn

Bereidingswijze:
Breng het water aan de kook en strooi hierin de gewassen rijst. Voeg de pijpkaneel en krenten en rozijnen toe en laat de watergruwel 45 minuten zachtjes koken. Breng de watergruwel op smaak met bessensap, suiker en zoete rode wijn en eventueel met geraspte appel.

Bron: wikipedia.nl

Geen opmerkingen: