vrijdag 5 december 2008

Recept: Oliebollen

Het is vandaag dan wel Sinterklaas en de kerstdagen moeten nog komen maar het is ook al weer bijna tijd voor oliebollen! De lekkerste oliebollen kan je natuurlijk bij de beste oliebollenbakker halen van Nederland (volgens de oliebollentest van het AD dan) of je maakt ze gewoon zelf en dan niet uit een pakje maar gewoon met een 'oud Hollands recept', zoals dit recept uit 'kookboek voor iedere dag'. Dit recept is genoeg voor 12 oliebollen. (Tip bak je oliebollen bij voorkeur in de schuur, anders ruikt je huis nog dagen naar oliebollen!)

Ingrediƫnten:
200 gram bloem
10 gram gist
1 ei
150 ml lauwe melk
100 tot 150 gram goed gewassen en gedroogde krenten en rozijnen
gesnipperde sukade en appels
frituurvet
poedersuiker

Bereidingswijze:
Maak een gistbeslag. Zorg dat alle ingredienten en keukenattributen op kamertemperatuur zijn. Doe de bloem in de kom en maak in het midden een kuiltje. Wrijf de gist met een eetlepel suiker vloeibaar. Doe de gist met een ei en zout in het kuiltje van de bloem. Maak de melk handwarm (niet warmer) en giet deze bij de bloem. Roer van het midden uit alle bestanddelen doorelkaar met een beslaglepel (een houten lepel met een gat erin). Klop tot een glad beslag. Roer de krenten, rozijnen en sukade door het beslag. Zet de kom op een warme plaats of in een teiltje met warm water. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag een uur rijzen. Verhit het frituurvet zo heet dat het dampt. Schep met twee vettige lepels een aantal porties beslag in het vet en laat de oliebollen langzaam bakken zodat ze gaar en goudbruin worden. Zorg ervoor dat je ze ook niet te langzaam bakt want dan wordt de korst te dik en vettig. Laat de oliebollen uitlekken in een vergiet met keukenpapier erin en als je ze serveert (bij voorkeur een beetje warm) strooi je er poedersuiker over!

1 opmerking:

Hans zei

Ik typ dit met 2 stompjes, want ik heb me klauwen er bij op gevrete. HEERLIJK!!!!